piątek, 22 sierpnia 2008

Moje ulubione placki ziemniaczane

Uuuuuuu lala!! Troszeczkę siadają troszkę na żołądku, ale dobre jak diabli. Placuszki ziemniaczane według przepisu mojej żonki.

Składniki:
  • 1 kg. ziemniaków
  • dwie średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • około pół szklanki mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę ścieramy na grubej tarce. W trakcie, co pewien czas, solimy ziemniaki żeby nie ściemniały. Wyciskamy czosnek (jeżeli ktoś nie ma wyciskacza, to może czosnek drobno pokroić). Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę, stopniowo dodając mąkę. Całość powinna mieć dosyć zwartą konsystencję.

Placki smażymy na oleju aż do uzyskania brązowego koloru (powinny być chrupiące).

Podajemy same lub na przykład z sosem grzybowo - śmietanowym.

Smacznego i uwaga na żołądek ;-)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Do placków można też dodać troszkę mleka i kminek:) Żołądek będzie wdzięczny:)
O ile mnie pamięć nie myli to tego typu placki są przysmakiem irlandzkim i nazywają się "boxty".