niedziela, 5 października 2008

Szwedzkie klopsiki

Kuchnia szwedzka może wydawać się wielu osobom dosyć dziwna, chociażby śledź z bitą śmietaną, na słodko (notabene pychotka). Jestem jednak przekonany, że szwedzkie klopsiki zasmakują każdemu.

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • pół kilo mięsa mielonego (dowolne, ja osobiście lubię indycze);
  • jedno jajko;
  • 3 łyżki śmietany 18%;
  • pół cebuli;
  • bułka tarta;
  • ząbek czosnku;
  • przyprawa do mięsa mielonego;
Przygotowanie:

Cebulę siekamy drobno i łączymy z mięsem mielonym. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę oraz wyciśnięty czosnek. Podczas wyrabiania dosypujemy bułkę tartą, aż masa osiągnie konsystencję umożliwiającą ulepienie kulek. Doprawiamy przyprawą.
W dosyć dużym garnku zagotowujemy wodę. Z mięsnej masy lepimy kulki i wrzucamy do wody. Gotujemy około 15 minut. Klopsiki po ugotowaniu nadają się już do jedzenia, ale dużo lepiej smakują po usmażeniu. Są dwie metody. Do pierwszej potrzebujemy frytownicy. Zanurzamy klopsiki w gorącym tłuszczu na krótki czas, aż zbrązowieją i wyjmujemy. Druga metoda, rzekłbym dużo bardziej tradycyjna, opiera się na dłuższym smażeniu na patelni (także do zbrązowienia klopsików).

Nasze pyszne mięsne kuleczki podajemy z ziemniakami, ciemnym sosem do pieczeni oraz żurawiną.

Smacznego

Brak komentarzy: