Składniki:
- pół kilo mięsa (ja akurat użyłem wieprzowiny)
- 4 pomidory (ważne żeby były słodkie)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 10 dg. pieczarek
- dwie cebule
- czosnek (jeden lub dwa ząbki)
- dwie średnie marchewki
- dwie średnie pietruszki
- pieprz, sól, papryka słodka do smaku (ew. inne przyprawy według gustu)
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- ew. woda
Do dużego garnka wlewamy trochę oliwy z oliwek. Rozprowadzamy po całym dnie. Warzywa i mięso kroimy na cienkie plasterki, rozdzielamy na dwie części i pierwszą układamy w garnku. Na pierwszy ogień idą pomidory. Układamy je tak, żeby przykryć dno. Następnie ziemniaki. Posypujemy przyprawami. Kolejna warstwa to drobne warzywa, tutaj kolejność nie ma większego znaczenia. I tak się przemieszają. Na końcu kładziemy mięso. Też staramy się, żeby plastry przykryły całość. Doprawiamy, skrapiamy octem balsamicznym i zaczynamy układać drugą porcję składników. Dokładnie w tej samej kolejności: pomidory, ziemniaki, drobne warzywa i mięso. Podobnie też przyprawiamy. Całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek i pod przykryciem zaczynamy dusić na wolnym ogniu. Jeżeli zauważymy (a raczej poczujemy), że się trochę przypala, możemy podlać trochę wody. Gotujemy około 1,5 godziny, w zależności od mięsa.
Można podawać samo, albo z ryżem. Smakuje wybornie.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz