wtorek, 19 sierpnia 2008

Dwa proste, ale jakże smaczne dipy

Lato to czas imprez na świeżym powietrzu. Grillowanie, piwko, chipsy, przekąski. I co najważniejsze towarzystwo przyjaciół. Ale kiedy musimy wymyślić coś na szybko, to często brakuje konceptu. Proponuję dwa szybkie i proste w wykonaniu dipy, które na pewno szybko znikną na każdej imprezie.

Dip czosnkowy

Składniki:
  • jogurt naturalny (0,5 litra)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Do miski wyciskamy czosnek, dodajemy jogurt i mieszamy. Następnie dołączamy majonez i znowu mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy do smaku i voila.

Dip paprykowo - pomidorowy

Składniki:
  • jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • papryka słodka mielona
  • ketchup
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku pierwszego dipu, łączymy jogurt z majonezem. Następnie dodajemy dużo słodkiej papryki i ketchup (tutaj trzeba się zdać na własny smak). Doprawiamy solą i pieprzem.


Oba dipy świetnie smakują z chipsami, surowymi marchewkami lub z grillowanym mięskiem.

Smacznego

Brak komentarzy: