wtorek, 6 listopada 2007

Kryzysowa pomidorówka - szybka i smaczna

Zupa pomidorowa jest jedną z najlepszych zup. Poniższy przepis jest szybki, w miarę tani i, co najważniejsze, zawsze wychodzi.

Skład:
  • koncentrat pomidorowy 30% (ilość zależna od rozmiaru garnka i waszego smaku - im więcej tym bardziej esencjonalna zupa)
  • bulion w kostce (j.w., można nie dawać jeżeli ktoś nie przepada za chemią i woli zupę na samej włoszczyźnie)
  • masło (łyżka stołowa)
  • włoszczyzna (niekoniecznie, ale poprawia smak)
  • sól, pieprz, cukier, natka pietruszki do smaku
  • śmietana

Przygotowanie:

Gotujemy wodę w garnku, rozpuszczamy kostkę bulionową, wrzucamy pokrojoną na grube kawałki włoszczyznę i niech to sobie dochodzi pod przykryciem na małym ogniu.

Nie śpiesząc się rozpuszczamy masło na patelni. Wrzucamy koncentrat pomidorowy i przesmażamy parę minut (uwaga, może pryskać).

Do przesmażonego koncentratu wlewamy odrobinę wywaru i zawartość patelni ląduje w garnku z zupą. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podsypujemy natką pietruszki i voila.

Zupę podajemy z makaronem lub ryżem, ozdobioną kleksem śmietany.

Orientacyjna cena dania na 4 osoby: 7,5 złotego (plus koszty energii i naszego czasu ;-))

Smacznego

Brak komentarzy: