Skład:
- koncentrat pomidorowy 30% (ilość zależna od rozmiaru garnka i waszego smaku - im więcej tym bardziej esencjonalna zupa)
- bulion w kostce (j.w., można nie dawać jeżeli ktoś nie przepada za chemią i woli zupę na samej włoszczyźnie)
- masło (łyżka stołowa)
- włoszczyzna (niekoniecznie, ale poprawia smak)
- sól, pieprz, cukier, natka pietruszki do smaku
- śmietana
Przygotowanie:
Gotujemy wodę w garnku, rozpuszczamy kostkę bulionową, wrzucamy pokrojoną na grube kawałki włoszczyznę i niech to sobie dochodzi pod przykryciem na małym ogniu.
Nie śpiesząc się rozpuszczamy masło na patelni. Wrzucamy koncentrat pomidorowy i przesmażamy parę minut (uwaga, może pryskać).
Do przesmażonego koncentratu wlewamy odrobinę wywaru i zawartość patelni ląduje w garnku z zupą. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podsypujemy natką pietruszki i voila.
Zupę podajemy z makaronem lub ryżem, ozdobioną kleksem śmietany.
Orientacyjna cena dania na 4 osoby: 7,5 złotego (plus koszty energii i naszego czasu ;-))
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz